Ervaringen van cursisten

ervaringen van Joya uit Bodegraven, gymnasium (conversatielessen)

“Ik was op zoek naar een docent die met mij aan mijn uitspraak kon werken van de  Franse taal. Zelf vind ik Frans een heel mooi klinkende taal, en daarom wilde ik die beter leren spreken. Het leuke aan Sytske is dat ze zelf ook in Frankrijk heeft gewoond, wat ervoor zorgt dat ze niet alleen de taal vloeiend kan spreken maar dat ze ook veel informatie heeft over de cultuur. Bijvoorbeeld hoe het op scholen gaat, populaire zinnen en nog veel meer. Ook heeft ze veel extra lesstof waarmee ik kan oefenen bijvoorbeeld interessante boekjes en leuke uitspraak oefeningen. Bij Sytske voel ik me op me gemak en het is altijd erg gezellig. Ik merk ook dat het spreken en lezen steeds beter gaat en dat als ik binnenkom ik nu al een gewoon gezellig gesprekje met haar kan voeren in het Frans!”

ervaringen van Hans uit Woerden, directeur PO (basiscursus Frans A1 en conversatielessen)

Vanaf september 2016 volg Franse les bij Sytske de Jong. Op een zeer prettige wijze geeft Sytske les. Je krijgt namelijk nooit het gevoel, dat je het fout doet. Ook de methode, die gebruikt wordt, “Première Etape” (A1) is een fijne methode.Een goede afwisseling tussen theorie en praktijk. Ik ben zeker van plan volgend cursusjaar hiermee door te gaan.”

ervaringen van een echtpaar rond de 60 uit Bodegraven (basiscursus Frans A1 en A2)

“Groepslessen met lange lesavonden en veel studenten zijn voor ons geen optie. Gelukkig is dat bij La tour de Bodegraven nét even anders. Sytske biedt lessen in kleine groepjes en veel persoonlijke aandacht, lessen van een uur, geen prestatiedruk en een hoeveelheid huiswerk die goed te doen is. Sytske geeft op een prettige en ongedwongen manier les, waarbij er ook nog ruimte is voor dat ietsje meer . Voor ons ideaal en zeker een reden om nog even door te gaan.”

ervaringen van Anita en haar familie uit Woerden (privéles, kinderlessen, basiscursus A2, conversatielessen)

Al jaren gaan wij met veel plezier op vakantie naar Frankrijk en ieder jaar nam ik mezelf weer voor om na de vakantie toch echt eens op Franse les te gaan en een einde te maken aan het gehakkel in de conversatie met de Fransen. Nu dit voornemen eigenlijk meer een verplichting is geworden aangezien wij onze droom achterna gaan en naar Frankrijk verhuizen, werd het toch echt de hoogste tijd om op les te gaan. Een eerste afspraak met Sytske volgde en samen besloten we dat ik zou starten met een aantal privélessen om zo mijn niveau te kunnen bepalen en vervolgens in te stromen in de cursus Frans A2. De lessen zitten erg goed in elkaar en worden nog eens extra versterkt door de leuke opdrachten die Sytske hieraan toevoegt. Het huiswerk is best pittig maar een goede stok achter de deur om zo gaande de week ook met de Franse taal bezig te blijven.

Inmiddels is vrijwel ons hele gezin enthousiast geraakt over Sytske. Zo heeft ons zoontje Luc van 4 een aantal lessen bij haar mogen volgen en daar kennis gemaakt met Grenouille. Samen hebben zijn onder meer geleerd hoe je kunt vertellen hoe je heet, kunt vragen hoe het met de ander gaat en hoe je je voelt. Luc zingt nog steeds regelmatig het Franse liedje uit deze lessen en wil stiekem eigenlijk nog wel veel meer leren.

Ook mijn vriend kreeg de smaak te pakken door ons enthousiasme en dus volgen wij nu samen met nog 3 medecursisten de conversatiecursus Frans. In deze lessen leren we door in het Frans met elkaar te converseren over de alledaagse dingen niet alleen meer over elkaar maar uiteraard ook over de Franse taal. Sytske vult dit nog eens aan door de les te eindigen met een, iedere week ander, heerlijk Frans wijntje en bijpassend kaasje waar wij uiteraard ook heel erg graag over converseren.

Kortom, ik ben erg blij bij Sytske terecht gekomen te zijn. Ze is ontzettend enthousiast, heeft veel geduld en uiteraard veel leuks over Frankrijk te vertellen. Ik ben nog lang niet waar ik wil zijn maar ben zeker een groot stuk van mijn drempelvrees kwijt en heb het vertrouwen dat ik mezelf kan redden. Sytske, namens ons allemaal bedankt!!

ervaringen van Constantine uit Bodegraven (privélessen, basiscursus A2, conversatielessen)

Verleden jaar bij het boeken van een weekje Frankrijk in een klein dorpje in de Dordogne bedacht ik me hoe leuk het zou zijn als ik een woordje “vakantie Frans” zou spreken. Mijn basis kennis van de Franse taal was in de loop van de jaren redelijk weggezakt.  Ik heb informatie aangevraagd bij ” la Tour de Bodegraven” en dat sprak me direct aan! Ik heb Sytske aangeven in welke situaties ik me verstaanbaar wilde maken en aan de hand daarvan heb ik 5 lessen op maat gevolgd. Niet in een steriel klaslokaal maar aan huis bij Sytske in een gezellige sfeervolle omgeving met thee en een madeleine erbij. Door de één op één lessen heb ik in een aantal weken tijd mijn basiskennis opgehaald én uitgebreid. Tijdens het weekje vakantie kon ik me heel goed redden en had ik veel baat bij de situaties die Sytske met me geoefend had. Zo kon ik in het restaurant vragen naar dé specialiteit van de streek,  op de vide genier vragen naar het verhaal achter het mooie tafelkleed en met mijn Franse buren een dagelijks praatje maken. 

Ondertussen heb ik samen met een andere cursiste niveau 2 afgerond en volg ik nu nog 5 conversatielessen met een aantal andere cursisten. Dit komt echt aan op het (durven) praten en natuurlijk komt de reeds geleerde lesstof erin terug. We sluiten de conversatielessen in stijl af met een glas Franse wijn met bijpassend kaasje.
Ik kijk nu alweer uit naar het het aankomende weekje in de Dordogne!